Да раздвижим приказките с Димитър Петров и неговия проект The Golden Apple




Има ли някой, който не е чувал за приказката "Тримата братя и златната ябълка"? Предполагам повечето от нас я знаят от детските си години. Я баба или мама са ни я разказвали, или пък сме я прочели в книжка с приказки. Но само толкова. Димитър Петров обаче е твърдо решен да популяризира нашия фолклор. Чудите се как? Ами ето как - Димитър започва да разработва първият български анимационен сериал с взаимствани мотиви от фолклора ни. Проекта се казва The golden apple, т.е. златната ябълка и ще бъде особено зрелищен и красив. Към самия проект има голям интерес, основно от чужденци, но Димитър държи проектът да се реализира в страната. В момента той и екипът му се стараят да се правят с проблема относно финансирането. 

В този пост ще ви представя част от разговора ми с него. Още материали, галерия, картинки и подробности можете да откриете във фейсбук страницата на проекта The Golden Apple и в официалния сайт на Ябълката - http://goldenappleseries.com. В сайта можете да видите вече готови герои, да прочетете повече за сюжета и да откриете връзки с прекрасния екип. А сега ето какво ми сподели Димитър.

Как се зароди идеята за Златната ябълка?

Винаги съм искал да разкажа положителен българско ориентиран сюжет. Като че ли единственият медиен образ, които изграждаме и изнасяме за българия е свързан по-скоро с отрицалени сюжети и сенчести фигури от прехода...А на мен ми се искаше да видя сюжет, които да е по-различен и с които да мога да се идентифицирам.
От малък пък имам интерес към фентъзи и всякакви приказки и легенди, и просто реших да комбинирам двете. Направи ми впечатление, че ние по никакъв начин не изнасяме фолклора и митологията си – а те са страшно интересни и много екзотични, особено за чужденци.   
Така се роди идеята да разкажа един актуален сюжет за персонажи, които се сблъскват със съвременни проблеми, но са поставени в една екзотична и много различна среда – тази на българската митология и фолклор. Първо представих много ранна версия на проекта пред мой бивши колеги от Cartoon Network, и реакцията беше много положителна... И така вече над 2 години разработваме сюжета и стила на сериала. :)

Кой беше нейният инициатор?

Димитър Петров, тоест аз. :) Работя в тази сфера от 19 годишен, като първоначално правих графика и анимация за компютърни игри. След това заминах за Англия и завърших анимация в University of Westminster, Лондон. Малко преди да завърша университета имах удоволствието да започна работа в Cartoon Network Studios Europe. Преди Cartoon Network съм работил в още няколко по-малки студиа, главно по реклами и видеа за компютърни игри. „Златната Ябълка“ обаче искам да се реализира в България.


Как се сформира екипа?

В началото бях само аз, но в последствие екипа се разрасна значително. С някои от хората се познавахме лично, с други се запознах покрай проекта. С  Емили Тимерманс например, която е главната ни аниматорка работихме заедно в Cartoon Network.  На Светла Радивоева пък писах, след като видях едни нейни рисунки на самодиви в интернет – в момента тя е главната ни дизайнерка. Те като че ли бяха „ядрото“ на сегашния екип, като благодарение на Светла успяхме да разработим стила на персонажите в сериала.  


 От колко души е екипът?

Като цяло варира – в най-натоварения момент, екипа ни беше от около 12 човека. В момента сме около десетина, но в най-скоро време ще се разраснем, защото привършваме етапа на пре-продукция и имаме нужда от още хора.

Защо решихте да ползвате мотиви от българския фолклор?

Защото всички сме виждали дракони и елфи, но никой не  е виждал змейове и самодиви. :)
Всички знаем колко богат и интересен е фолклора ни, но за мен е изненада как въобще не се възползваме от това и как по никакъв начин не го изнасяме. Костюмите, музиката, обичайте ни - всичко това е толкова различно и толкова интересно, и богато, че винаги когато представям проекта пред чужденци, те питат за още и са страшно изненадани, че има такива неща тук.


Кога можем да очакваме първия епизод и къде?

Това кога ще е готов първият епизод зависи от това колко бързо ще успеем да намерим финансиране и разпространение. В момента обсъждаме различни варианти за финансиране, като работим над завършване на пре-продукцията и производството на трейлър. Ако искате да ни помогнете проекта да се реализира по-бързо, можете да ни подкрепите материално чрез бутона за дарения на нашия уебсайт, или като споделите нашата фейсбук страница и разкажете на максимално много хора за нас. Колкото повече хора знаят за проекта и колкото по-голям е зрителният интерес, толкова по-бързо ще успеем да намерим нужните инвестиции, за да го реализираме.


Музиката към сериала ще бъде на прекрасните Kaufmann Project и Balkansky, като съвсем не крия слабостта си към музиката на Иван Шопов. Можете да чуете част от нея в следващите два линка:

Надявам се да помогнем на Димитър и да популяризираме прекрасната инициатива, с която се е захванал. Пожелавам му успех и с нетърпение очаквам трейлъра и, разбира се, първия епизод на това рисувано очарование! = )






Няма коментари:

Публикуване на коментар