Аликанте - Испания

         Жега и влага в изобилие! Може би на повечето от вас този климат би ви бил приятел и с удоволствие бихте се пекли на прекрасния плаж часове наред, но уви – тялото ми упорито отказа да понесе тамошните горещини и през времето, прекарано там, отидох на плаж едва три пъти за по около два часа и това беше достатъчно. Хубавото е, че кожата ми не изгаря, а директно придобива лек загар. Но да оставя тамошните си несгоди и да разкажа за мястото.
         












Аликанте е град, разположен на брега на Средиземно море с размери, приблизителни на нашата Варна. Намира се на 170 км. южно от Валенсия. Типичното туристическо градче за разтоварване е. Ако обичате да обикаляте по музеи и галерии, то Аликанте не е за вас. Това определено много ми липсваше. Едно от малкото културни места, които можете да видите е замъкът на Санта Барбара, които в двора си е окупиран от сергии, които предлагат какво ли не на прииждащите туристи – от най-лошите желирани бонбони,  които някога съм яла, през магнитчета и сувенири от Испания, до индиански капани за сънища. Самата крепост до голяма степен е запазила някогашния си облик и е изключително красива с пясъчножълтите си стени, които я пазят. Частта, която се показва на туристите е най-високата и точка и двора, който се намира върху един хълм. Крепостта е на височина 25 метра и от нея се разкрива прекрасна гледка над по-голямата част от града и морския хоризонт. Има прекрасна експозиция от знамена и щитове в залите, не липсват стари карти и даже истински трон, който даже едва снимах, защото е ограден от стъкло, което отразява външната светлина и снимките просто не се получават.




         За любителите на партитата ще бъде интересно подобието на комплекс от клубове и дискотеки, намиращ се в центъра на града. Има десетки барове и дискотеки, буквално залепени един до друг, но дори преди да разберете за това място, някой промоутър ще ви открие на улицата и ще ви заговори за най-хубавия клуб с най-доброто парти и даже ако сега тръгнете с него ще получите безплатно питие. Логично, партитата са комерсиални и ако слушате някаква различна музика от  мейнстрийм, ще ви разочаровам тъй както аз самата бях разочарована от липсата на рок бар (но пък за сметка на това, в другия край на плажната ивица има страхотно джаз заведение, препоръчвам!). За да не отказвам тотално, една вечер опитах с клубовете, но определено не беше моето място, макар че навсякъде хората бяха усмихнати, барманите особено гостоприемни, а даже в един от баровете имаше механичен бик (беше ми забавно да гледам как хората падат от него). И ако това не ви стигне – винаги можете да хванете влака и д отидете до Бенидорм, който пък си е лика прилика със Слънчев бряг. Иначе казано – само и единствено партита, които на практика не спират.





         Отдалечавайки се от парти спот-а, се доближаваме до най-красивата детска въртележка, която някога съм виждала, сякаш излязла от някой болезнено романтичен френски филм. Естествено, по целият главен път има какви ли не сергии, на които можете да намерите от обикновени китайки боклуци, до ръчно правени бамбукови писалки и лампи (ад ме е, че нямаше как да си пренеса лампа и така и не си взех). Ако случайно по някаква случайност сте решили да се разходите по непоносимите следобедни жеги, то знайте, че поне до 19:00 часа почти никой не работи, освен ако не търсите храна или нещо за пиене. Най-хубавото на самата главна улица беше йогуртерията, която не пропуснах нито за ден. Слава тебе Господи, вселил се в този замразен йогурт с различни плодове, кой от кой по-хубав топинг и кокосови стърготини за финал! Другото хубаво нещо беше суши ресторанта, който умело съчетаваше в себе си източната култура и европейския дизайн.
         Да вметна няколко думи и за плажуващите – в града съществуват два плажа – малък и голям, като на малкия ходят само тамошните жители, тъй като е по-отдалечен и неподдържан. Пясъкът е разкошен, водата предимно чиста, макар че през два от дните беше нужно да се борим с водорасли, дълбочините започват поне трийсет метра навътре във водата, което прави плажа особено подходящ за семейства с малки деца.
         Всъщност най-хубавото нещо от този град (поне за мен) беше един ферибот, който ме отведе до прекрасен малък остров, но за него ще разкажа в някой следващ пост.
         Толкова за сега от мен. Топлете се със слънчеви спомени от лятото, но не пропускате да ги създадете точно в този момент, защото топлотата не зависи от температурата на въздуха! = )

         

Няма коментари:

Публикуване на коментар