Цветята не винаги увяхват - изкуството на Ели

За никого не е тайна, че обожавам ръчно правени неща. Без значение дали е картичка, нарисувана картинка върху случайно листче, бижу, шал, писмо, икебана и каквото и да било друго, което можете да си представите... Така в търсене на нещо ново и красиво, открих прекрасната Ели и нейните "живи" цветя, който продължават да носят слънце дори след като са хербаризирани, превърнати в нежни бижута.  Нямаше как да подмина току така тези красоти, не мога и да ги запазя само за себе си. А и тези обеци толкова силно привлякоха вниманието ми, че искрено се влюбих! Така се роди и идеята за днешния пост. Вижте Ели или по-скоро какво носи в себе си, какво създава.





Би ли ми разказала малко повече за себе си? Що за човек си?

Казвам се Елена, обичам да се усмихвам и да дарявам радост на хората около мен. Вярвам в доброто, в хората, в усмивките на лицата им. Вярвам още, че всеки е това, което носи в себе си!
Не се страхувам да показвам чувствата си и смятам че да поплача или да се посмея е мое право. Обичам семейството си и приятелите си!

От колко време правиш бижута?

Започнах да правя бижута от преди  три години. Бързо мина времето, почти неусетно . В началото започнах да правя пана и фугурки  с полимерна глина, като първото нещо което направих,  беше едно малко пано. От него започнах. Когато го направих по молба на приятелка, не подозирах че ще се влюбя в полимерната глина. Почти две години правех бижута само от полимерна глина, а от една година и бижута с цветя и кристална смола.

Как реши да се занимаваш точно с това?

Случи се случайно, макар че винаги съм можела да рисувам и да творя. Когато по молба на приятелка направих първото си пано, не подозирах че ще се влюбя в полимерната глина. Почти две години правех бижута само от полимерна глина, а от една година и бижута с цветя и кристална смола.

От къде дойде идеята за ползването на цветя?

Идеята за цветята не е лично моя, бях виждала такива бижута,  много преди и да си помисля че мога и аз да правя същите. Но пък много харесвам всякакви цветя, цветовете им, уханието им. И макар че природата е най-добрият творец, си казах...... защо пък не?! Това е като да съхраниш късче от природата. А и носят радост на толкова много хора.

Къде можем да те открием? 

Мои бижута могат да бъдат видяни и купени в гр. София, в златарски магазин – „Златарница Песпа“, намира се на ъгъла на ул. Княз Борис I и ул. Парчевич . Също така и в страницата която направих във Фейсбук – ElyArt. В страницата, винаги когато направя ново бижу, публикувам снимката му. Така всеки може да види най-новите неща!

Занимаваш ли се с нещо друго?

Да, ходя на работа, която поглъща доста голяма част от времето ми. Така че правенето на бижута ми е нещо като хоби. Но много харесвано и обичано от мен! Направо като магия!

Какво ти дава и какво ти отнема творчеството?

Творчеството не ми отнема нищо, поне така го усещам. Напротив, обогатява моя свят. Когато правя нещо, искам да не спирам, за да видя крайният резултат. Покрай него се запознах и с други творци, с някои от които се сприятелихме.


От къде черпиш идеите си?

Главно от света който ни заобикаля. От хората,  цветята, морето, животните. От всичко около нас! Навсякъде е пълно с идеи.

Освен цветя, какви други материали ползваш? Разкажи ми малко повече за процеса на изработка на едно бижу?

На първо място, разбира се са цветята. Виждам едно цвете, харесвам го, след това го хербаризирам. След като се изсуши напълно, се залива с Кристална бижутерска смола. Тя е двукомпонентна, като съотношението при смесването на двата компонента е 2/1 . Разбира се, преди за залея цветята, съм измислила модела. След като модела е измислен, цветята са заляти със смолата и след като изсъхне и самата смола, пристъпвам към сглобяването на бижуто. Процеса е бавен, тъй като се изисква технологично време за съхнене на смолата.
Понякога комбинирам материалите, като освен цветя и смола,  вмъквам и полимерна глина. Получават се много интересни комбинации.

И за финал...

Бих оставила едно послание, понеже вярвам в него и смятам че е много важно за всички.
Нека да не разпиляваме любовта която носим в нас!

Всеки трябва да се обича, да изпълни сърцето си любов, към себе си, към другите хора, към земята и небето, животните, птиците дори и към камъните. Вярвам, че ние всички сме взаимно свързани и сме едно цяло с природата. А Любовта е сила, така че обичайки се, ние можем всичко!







Няма коментари:

Публикуване на коментар