Нов поглед над старото време в Кинокафе


До този момент за конкретно място, не географски, а затворено пространство, не съм писала. Но има места, за които е нужно! Дори нужно не е подходящата дума.. Просто са толкова прекрасни и вдъхновяващи, като втори дом, че дори и да не се пише и да не се говори за тях, те ще продължават да съществуват, да ги има в битието ни, едва забележими, като усещането "да си  вкъщи" или осезаеми като аромата на нафталин в бабиния гардероб. 
За Кинокафе говоря. Ама много ми е хубаво! Ако има място, което по някакъв начин може да ме изрази - ето го. Това "кафе" (в кавички, защото е много повече от плоското определение на този тип заведения) не е само за любителите на киното. То е за всички, които имат едно може би леко носталгично усещане по миналия век. Душата ми, бленуваща да живее в 20-те години на XX-ти век, там се почувства толкова на място, колкото никъде другаде до сега (или поне липсва такъв спомен в съзнанието ми, като изключим картинната галерия в Лондон). Всъщност това е място на изкуството, изразявано в различни форми. Кино, литература, художествено изкуство - всичко го има.
Дори тъканите килими са си плод на творчество.
Кинокафе е място, което е създадено, за да го обичаш. И не само него, но и хората вътре. Влизаш и в миг биваш заобиколен от библиотеки с какви ли не книги, че даже си намерих една японска, но за съжаление съвсем не владея четенето на йероглифи и нищичко не разбрах... Диваните и столовете те придърпвам към тях леко и неусетно, докато зюмбюлите по масите напомняха, че пролетта идва. Но няма как да обичаш само материалната страна на обстановката. Това зависи и от хората там, а те са очарователни! Усмихнатите бармани, влагащи любов и старание във всичко, което правят, няма как да не усмихнат дори най-облачния ден. Пък ако това не ви помогне - хапнете нещо сладко - имате голям избор.
Хубаво ви казах колко много ми хареса, но май забравих да спомена къде е . Та, в Пловдив, на ул. Васил Априлов 3 (до кръговото на Централна Гара). Можете да разгледате и тяхната фейсбук страница - Kinocafe Plovdiv
Усмихвайте се!

















Няма коментари:

Публикуване на коментар