DIY: Как да преобразим стария буркан



Във всеки дом можете да откриете вещи, които на пръв поглед са непотребни и бихте изхвърлили, но с малко въображение, те могат да се преобразят в какви ли не полезни неща, които да ползвате в домакинството, офиса или където ви хрумне.

До този момент не съм ви представяла нищо подобно, може би защото изоставих това си хоби доста в страни, но в скучна делнична вечер, когато сте сами вкъщи, може да се случи какво ли не. В моя случай – да омажа ръцете си с лепило и малко боя.

И без да се отклоняваме повече от темата – ето какво ви е необходимо, за дапреобразите стария си буркан в нещо свежо и весело в домашни условия: разбира се – самият буркан, бяла боя (каквато имате под ръка, без значение дали е за декупаж или блажна), лепило C200, четка, ножици, канап, писец и молив. И започваме!


1.       Първо намажете буркана с един пласт бяла боя и оставете да изсъхне. Ако сте нетърпеливи като мен и никак не ви се чака, включете сешоара и го изсушете. Повторете процедурата, за да покриете по-добре основата и за да не се вижда какво е имало отдолу. Ако вашият съд има капан, боядисайте и него, но оставете дъното ненамазано с боя ако не искате да изцапате всичко около себе си.






ВАЖНО! Тъй като можете да преобразите дори стара картонена или дървена кутия, в тези случаи ще ви трябва грунд. Можете да си го набавите от всеки магазин за подобни материали, като полагате дебела основа от грунда върху съда, който ще преобразявате. Целта е да се намали разхода на боя и да бъде по-лесно и плътно нанасянето й.

2.       Помислете каква искате да бъде украсата на вашия съд – можете да използвате различни красиви салфетки или картинки. Ако можете да рисувате добре – развихрете се. Можете да ползвате молива, за да нарисувате нещо върху вече добре изсъхналата боя. В този случай, избрах калиграфски надпис, който да ме развеселява, когато го видя. И още нещо важно! Не правете моята грешка да рисувате с химикал върху кутията – след това не можете да го заличите :Д

3.       Повторете рисунката си с черния или избран от вас на цвят писец.


4.       Ако случайно разполагате с лак вкъщи – лакирайте картината или надписа. Поради липсата на такъв, аз използвах самото лепило C200. Ако и вие предпочитате този вариант, то нанасяйте внимателно лепилото на тънък слой без да повтаряте, тъй като рискувате надписът ви да се размаже, а ако работите с хартия или салфетка, да се нагъне.

5.       И сега започва голямото мазане! Вземете лепилото и канапа. С лепилото оградете цялата повърхност около картината или надписа на съда в определена от вас форма. Започнете са ограждате с канап, като ви препоръчвам да сте очертали контура с молив предварително, да ви бъде по-лесно. Придържайте леко с пръсти. При необходимост нанесете още лепило.


6.       Започнете поетапно, на малки повърхности, да намазвате с C200 и да увивате канапа по повърхността. Сами изберете дали ще започнете с горната или с долната част на съда. Тъй като канапът е твърд, можете да изпитате затруднения  при оформянето на ъглите му около контура на вашата картинка. Не е невъзможно да се справите с огъването му, до е доста времеемко, тъй като изисква да пристискате с пръсти поне около минута. Тъй като на мен изобщо не ми се губеше време с това, просто режех канапа всеки път, когато достигна до надписа, в моя случай, и започвах отначало.




7.       След като вече целият ви съд е покрит с канап, оставете да изсъхне за една вечер и на следващия ден намажете обилно с C200. При желание, добавете орнаменти и на самия капак на съда.

УТОЧНЕНИЕ: Ако на места се нанесли твърде много лепило, не се тревожете. Макар на пръв поглед C200 да изглежда бяло, след пълното му засъхване то губи цвета си и става напълно прозрачно.



Ето го и нашият буркан. От метална кутия за кафе, се превърна с универсален съд за съхранение на подправки, цветя, дори химикали и вещи в офиса. Надявам се да ви е харесал.


Ако имате съвети, препоръки или вече сте изпробвали нечия подобна техника, ще се радвам да споделите резултатите : )

Няма коментари:

Публикуване на коментар