Къде са истинските мъже и жени

Ууу-саааа. Ууу-сааа. Опитвам се да запазя самообладание и да не се разкрещя на някого, но... Дъ фак, как по дяволите може да има толкова глупави хора? Мъже, жени - всичко под ножа. "Аз не харесвам метросексуални мъже." или пък "Аз не харесвам наточени кифли." От кога хората станаха само и единствено визия или модно течение, което следват?

Мъжът никога не е бил и няма да бъде само карирана риза, вълнена шапка, кубинки или кецове. Мъжът е такъв по характер, а не по полови белези. Истинският мъж е сила, поведение, провокация даже. Той те кара да мислиш. Развива се, не е пасивен. Истинския мъж не говори, а действа. Той отваря вратата не на своята жена, а на всички, защото е джентълмен. Истинският мъж не кара бентли само за се перчи като мексикански петел, готов за бой. Малко ли статии се изписаха за това? Някой изобщо чете ли ги тези статии? Истинският мъж не е с определен цвят на кожата, нито на очите. За него няма етнос. За него няма стил, защото той сам го създава. Той може да е мил, внимателен, да забелязва детайлите, да е циничен, арогантен.
Може да е побелял или оплешивял още преди да е навършил 30, може и да има коса до кръста. Той не вярва на всичко, което чува и не чете вестници. Открил е света на книгите. Мъжът има позиция и мнение. Дали ще ви отвори вратата, за да се качите в автомобила или ще ви подаде ръка докато слизате от трамвая, по дяволите, има ли значение? За него жената не е красива заради високите токчета, хубавата прическа и перфектния грим, неговата летва е много по-висока от това. Той ще ви намира за очарователна дори рано сутрин, когато съвсем не сте за гледане и за обичане. Но вие ще го намерите ли? Или по-скоро дали ще го познаете? Този мъж може да ви вбеси за миг и точно за толкова да ви омилостиви. Стига да го заслужавате. Той чува това, което казвате. "Не знам" рядко ще чуете от него. Може да спортист, предприемач, фотограф, художник, музикант, складачия, общ работник. Няма значение. Ако за вас има значение какво работи той и дали има спестени пари в банкова сметна, то значи съвсем не го заслужавате и ще си бършете размазания грим сутринта съвсем самичка, защото този, с който сте прекарали вечерта най-вероятно отдавна е избягал. Мъжът има стойността на думите си. Един истински мъж никога не говори празни приказки, за него това е въпрос на чест. Той ще се съгласи с вас, не защото вие сте прави, а защото някой трябва да прекрати това беумие. 

А жените? Какво да кажем за тях? За кифлите? За готичките, пънкарките, елегантните дами и нърдовете? И като оставим визията - може ли да готви? А има ли значение? Тя не е пилето жулиен, което е приготвила, нито изпраните чорапи. Жената е вдъхновение, живот, страст, носталгия, детство, една голяма глупост, която може да ви даде целия свят. Е, разбира се, не буквално, но ако беше физически възможно, съм сигурна, че би го опаковала с най-красивата хартия и панделка. Жената е финес и грация. Тя може да е "пич", да пие бира в някой бар или шампанско в ресторант, няма значение. Тя е красива само за тези, които могат да я видят. Няма значение дали ходи на тънки високи токове, с кубинки или гуменки. Жената е ЖИВОТ в пълния смисъл на думата! И не само защото биологично е предразположена да създава такъв. Женското начало можете да откриете почти навсякъде - от цветята на балкона, през омекотителя за дрехи, до малката брънчица във вас самите, която ви кара да я търсите и търсите все тъй неуморно. Тази жена няма да ви позволи да и плащате сметката, само за да ви гъделичка егото и да се правите на мачо. При нея блудкавите свалки от рода "колко красиви очи имаш" отдавна не минават. Жената изпълва със смисъл самата дума. Тя знае какво иска и как да го получи. Не и е нужна чужда помощ. Тази жена може да ви затрие от лицето на земята без никакъв проблем. Пред нея много хора изглеждат интелектуално на нивото на второкласник. Тази жена не чете вестници и не гледа новини, но винаги знае какво се случва. Тя знае как да ви приготви най-доброто кафе сутрин без да и казвате как го предпочитате. Оставя себе си във всяко нещо, до което се докосне. Друг е въпросът колко хора го забелязват и оценят. Жената е вдъхновение! Тя може да ви даде такава сила, че да покорите Еверест или К2, но може и да ви изпрати да живеете в кашон на улицата. Заради тези жени се пишат стихове, песни и музика, не заради онези, които се кълчат по масите в чалготеките. Тя е стил и класа. И сега се сещам за нещо, което не помня къде прочетох, но беше от рода: "Колко е стилна една жена можете да прецените през пролетта и есента. Тогава, когато комбинира летните и зимните си дрехи." Ама много е вярно! И дори да се научи да се облича сравнително добре, класата или я имаш, или не. Тя не нещо невидимо и същевременно силно осезаемо. Жени, какво да кажа друго... 

Та, да. И мъже има, и жени има. А всеки се оплаква "ама те мъжете са еди какви си", "ми те жените не струват". Ами майната ви! Като не знаете какво искате и къде да търсите никой не ви е виновен. Ако си мислите, че ще намерите истински мъж или жена в бар, много се лъжете. Не че те не ги посещават, просто няма да ви обърнат внимание по никакъв начин. Тези хора имат развита ценностна система и сетивност, до които трудно ще получите достъп. И съвсем невъзможно ще е ако си търсите поредната бройка за вечерта. Има ги тези хора, светът е пълен с прекрасни мъже и жени! Те са като едни малки вселени, в които можете да плувате на воля, да опознавате, да откривате нови звезди в тях. Има ги! Ако не познавате такива, значи просто не го заслужавате. 




4 коментара:

  1. Рядко се виждат добри творения по тази тема - навярно защото повечето хора, които спадат в тези категории, не си дават труда да напишат нещо очевидно за тях или не обръщат внимание на подобните по тематика текстове в разни псевдосписания и прочее (кхъм, кхъм) тоалетна хартия за четене. Та понеже се отплеснах, както винаги става - прекрасен текст. Но, за съжаление, такива хора като описаните твърде често са сами - защото рядко срещат друг като себе си. Или поне аз нямам късмет.
    Но най-хубавото е, че когато човек все пак срещне такива хора, всяка секунда, прекарана с тях, е пълноценна. Защото ТЕЗИ хора си струват.
    Е... нямам какво повече да кажа. Или поне тук. Но дано някой ме чуе, когато го правя. Все пак слушането е в изобилие, чуването е кът.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слушам и чувам. Като наблягам на чуването. Смятам, че темата е дори вече малко изтъркана, но бях провокирана и нямаше как да се сдържа и да не излея мислите си в текст. Радвам се, че има хора, които четат.

      Изтриване
    2. О, не исках да кажа, че ти (ако ми позволиш тъй фамилиарното според някои обръщение) не слушаш и чуваш - личи си, че си от тези не толкова много хора, които го умеят. Дори само от искреността и наблюденията в написаното. Но масата за съжаление не е...
      А аз от своя страна се радвам, че има и хора, които пишат.
      И ме удря среднощна меланхолия, затова ще приключа коментара си, преди да съм заизливал емоционалния си свят тук, хахаха.

      Изтриване
  2. За да си истинска жена или истински мъж, преди всичко трябва да имаш много добра самооценка и равностойна преценка за околните. В такъв случай не ти е нужна компанията на кого да, /хората често използват едни - други , за да опознаят по - добре самите себе си/ а когато точният човек липсва, е тогава е достатъчна компанията на добра книга.

    ОтговорИзтриване