Как се вдъхва нов живот на стари стихове и как изгрява звездата на Проект "Зората"


Всичко започна съвсем случайно. Определяйки себе си като меломан, се старая да следя творчеството на любимите си артисти, което понякога се оказва по-трудна задача, отколкото можете да предположите. Ровейки се из различни страници, попаднах на един линк. И нещо се случи. Чух нещо удивително! Имах усещането, че цялата тежест на думите в текста, падна директно да гръдния ми кош. Първичен, ултимативен кеф! И за да не бъда голословна, първо чуйте, а после четете.

Проект Зората - Песен за човека (по Никола Вапцаров 1/2 откъс)




Ето как ми отговориха, когато ги попитах, кой беше инициаторът: "Идеята е на Деян Минчев, който познаваме като хип-хоп изпълнителя MD Beddah. Това е една идея, която се опитала да изплува на бял свят още по времето когато е бил ученик в училище докато са изучавали произведенията, по чиито нов живот работим в момента.

За щастие нищо не се е получило, защото тогава не е притежавал необходимите способности и зрелия поглед, който има днес. Голям късмет е, че идеята започна да се реализира десет години по-късно когато той вече има необходимите качества и зрял разум за да работи с такава материя. Работата с народното творчество носи голяма отговорност."

Събрани заедно, тези хора работят в такъв синхрон, сякаш един ум създава всичко това. Самият Проект Зората цели полуляризиране на българското народно творчество. Екипът вдъхва живот и пресъздава текстовете по свой начин като ги подплатява с хармонична музика и гласове, в които не можете да не се вслушате.

В проекта участват 7 души:

  • MD Beddah на мъжките вокални линии.
  • Невена Колева е нежния глас в проекта. Познаваме Невена от dnb дуото Apo & Nevena. 
  • Владимир Манолов на китарата и на каквото и друго да хване в ръцете си. Влади свири на всичко. Също така пее в 3 църковни хора. Наскоро пя в хора на Властелина на Пръстените.  
  • Юли Хальов на барабаните. Много талантлив млад български барабанист, който не спира да тренира и да се усъвършенства в стремежа си за развитие.  
  • Зад виолончелото в нашата музикална групировка се крие Иво Александров познат още като Freakcello. Той е най-младия и най смело размахващият лъка си музикант в оркестъра на Музикален Театър София. 
  • На клавишите е най-младия член на Проект Зората - Петър Петрушев. Пешо учи в Нациоално Музикално Училище. 
  • След първия ни концерт на 20-ти Декември към нас се присъедини и Илко Михайлов – DJ Unkle Billy за да запълни липсващото звено в нашия музикален отряд.

На въпроса защо го правите - Правим го защото вярваме, че когато различните разновидности на изкуството се обединяват тогава се ражда културата, а в нея се крие ключа към по-светлото бъдеще. Изкуството и културата в най-чистата си форма са чистата любов, а тя е нещо, от което имаме голяма нужда в тези времена на промяна и преход.

Това е един страхотен екип от млади творци, личности, създатели! Можете да ги последвате в тяхната фейсбук страница - Проект Зората - Литературно - Музикална Ево/Революция. Каналът им в youtube можете да откриете тук - Проект Зората, а в sound cloud можете да ги откриете на линка по-горе в началото на статията.
Ако след всичко изписано до тук не сте чули музиката им, ето ви още един шанс:




Хора, пожелавам ви адски много успех и вдъхновение! И с нетърпение очаквам следващите ви парчета!
Усмивки = )



Няма коментари:

Публикуване на коментар