Как да се справим с изтощената коса в домашни условия?



Както всяка друга жена, без значение от възрастта й, и аз обичам да експериментирам с косата си. Имайки предвид, че моята грива е по-гъста отколкото можете да предположите,то всяка една промяна, която пожелая да направя, освен че изисква много време, често ми струва по-скъпо, отколкото първоначално съм предполагала, но за това ще ви разкажа малко по-късно.

От няколко месеца обмислях да се отърва от червения цвят на косата си и най-сетне стана, за което съм безкрайно благодарна на прекрасната ми фризьорка Стефани Нинова. Ако някоя от вас е минала през същото, то най-вероятно е наясно, че по-лесно ще се отървете от черната къносана коса, отколкото от червената, напластявана с месеци и години боя.


Е, добре че Стефани е невероятно търпелива и не се отказва лесно. След 4 дози обезцветител, при очаквани две, и още толкова бои за коса, воала – няма и помен от червеното. И тук идва онази борба, която никоя жена не желае да започва – с изключително сухата, изтощена и отровено изгоряла грива. Без значение да ли искаме или не, то ще ни се наложи да влезем в лют двубой с този проблем, ако искаме да спасим косите си и да вдъхнем жизненост.

Макар и да бях скептична първоначално, започнах всяка седмица да си правя една и съща маска за коса, и за голямо учудване, ефектът е наистина забележителен. Процедурата е съвсем простра, а за целта са ви необходими само зехтин и мед. И нека започваме.

В празен съд изсипваме 4 супени лъжици зехтин. Тъй като, както вече отбелязах, макар и косата ми да не е чак толкова дълга, то е ужасяващо гъста, изсипвам поне 7 лъжици зехтин. Слагаме го за няколко минути на котлона, за да се затопли и след това добавяме 2 супени лъжици мед (аз добавям 3 лъжици, заради изброените по-горе причини). Оставяме сместа за минута-две на котлона и бъркаме енергично, докато меда се разтвори. Със сигурност няма да получите хомоенна смес, така че изобщо не се притеснявайте, ако все пак не цялото количество мед се разтвори или просто се утаи на дъното.

След като сместа е готова, просто взимате четка за боядисване и започвате поетапно да нанасяте зехтина и меда кичур по кичур върху косата си. Нанасяйте маската по цялата дължина на косата, като избягване корените с цел да не си причините нежелано омазняване на скалпа.

След като сте нанесли цялата маска, вържете на кокче и затоплете за минута със сешоар и след това сложете шапка за баня. Желателно е да увиете с кърпа, за да се затопли по-добре, но честно казано, последната стъпка си я спестявам. Стоите толкова дълго, колкото прецените. Ако имате само половин час, добре, но ако имате на разположение 2, 3 или цели 4 часа, това е истинско щастие за изтощената ви коса.

И това е. След това просто измивате с шампоан. Ако ползвате допълнителни продукти за коса като балсам или други маски, не се притеснявайте да продължите да ги ползвате. Това е всичко. Надявам се да съм била полезна, а ефектът го гарантирам с две ръце!

Споделете опит и вие от ефекта на тази или подобни маски за коса : )

2 коментара:

  1. Маската е наистина страхотна,правя я повече от 4 години,като в последните две ползвам кокосово масло. Аз мажа и в корените,защото и кокоса и медът имат почистващо действие за скалпа,което е супер полезно за една здрава и красива коса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Галина! Ще изпробвам и твоят начин с нанасяне в корените :)

      Изтриване