Какво НЕ Е "Енциклопедия на житейската психология"

     Директно започвам с отговор на въпроса, поставен още в заглавието - това със сигурност НЕ Е енциклопедия, нито кой знае колко висша форма на психологията изобщо.

     Книгата я имам от около 4 години, но вчера, докато размествах някои заглавия из библиотеката си, тя се озова в ръцете ми и нямаше как да се сдържа и да не споделя разочарованието си от нея. Тя е от онзи тип книги, които продължавате да четете, само за да разберете дали може да стане по-зле. Ами... може. Не знам на какво академично ниво е познанието на Альона Либина относно психологията,
но останах с впечатлението, че е писана от някоя деветокласничка, не с цел да създаде книга, а просто водеща си разни записки на тук-там интересни твърдения. Имайки в предвид общите ми познания по психология, които далеч не са задълбочени и кой знае колко завидни, аз съм възмутена от посредствеността на тази книга, та какво остава от някой професионален психолог.

     Повечето от твърденията са остарели и оборени, други сама мога да оборя. Доста глуповата ми се стори. Особено теориите и "защо някои хора говорят твърде много" и "защо децата спят с играчки". Или пък как ви определя дамската чанта. Пълна глупост!

     Но тъй като съм привърженичка на мнението, че "във всяко добро има малко зло и във всяко зло се крие късче добро" иначе казано ин-ян схващането - ще кажа и няколко добри думи за нея. Книгата е подходяща за хора, които искат да се занимават с психологията като хоби и не знаят от къде да започнат. Като изключим някои небивалици в книгата, тематично е подредена много добре. Не липсват примери и варианти, от които сами можете да подберете този, който ви пасва най-добре. Като цяло по-скоро ще опознаете себе си (поне от части) по-добре, отколкото да научите кой знае колко за психологията. Естествено, във всичките 540 страници не са изписани само свободни съчинения на чудеща се с какво да се занимава жена, има и интересни твърдения. 

     Не мога да ви препоръчам тази книга, нито мога да ви кажа - не я четете. Оставям изборът на вас. Мога да ви дам само един съвет за нея - не вярвайте на всичко, което е написала Альона Либина, защото вие може да сте един щастлив и одухотворен човек, но според нейните твърдения да се окажете безнадежден самотник и песимистичен меланхолик или точно обратното. Цената и е 15 лв. а дали си струва инвестицията - оставям сами да прецените.

    До скоро = )

Няма коментари:

Публикуване на коментар