Цветни хора с цветни усмивки на първия Фестивал на цветовете у нас

     И моето чакане най-накрая завърши с успех! Три години в очакване на Холи фест в България, една година в очакване на датата на феста в София и волана! На 21.06.2014 г. на стадион "Академик" в София моето чакане приключи! Едно страхотно събитие изпълнено с много усмивки не само от публиката, но и от всички участници! Но като за начало да изясним какво точно е Холи фестивал, известен у нас като фестивал на цветовете.




     Това е Индийски фестивал, който започва да се празнува в чест на бог Кришна. Легенда разказва, че младият Кришна е имал любима на име Рада, но се е притеснявал от факта, че тя е била с бяла кожа, а неговата е била тъмна. Тогава майка му го посъветвала да поръси Рада с цветен прах и да види как ще се промени кожата на лицето и. Така и до днес се празнува по този начин. В Индия не се използва само цветен прах, но и оцветена вода. Там зрители няма. Всеки бива включен в шумните празненства, независимо дали иска или не. Освен песните и танците през деня, празникът продължава и вечер, когато се палят огньове на открито с цел да се изгони жената демон Дунда.

     Освен музика и много цвят имаше и много автори на ръчно правени бижута, тениски, татуировки с къна, сарита и какви ли не красоти. Естесвено, като жена съм пристрастена към бижутата и по-точно към ръчно правените такива, особено ако са с естествени камъни. И нямаше как Ася и Цвета да не бъда сред фаворитките ми (техните бижута може да видите тук: Ася - Anima hand made и Цвети - Anateya Handmade).

     Фестивалът беше открит със стар индийски ритуал. Прекрасни дами танцуваха индийски танци в пъстри сарита под звучите на мелодични песни. Изключително изненадана бях от два момента: първитят, в който две момичета, облечени в български носии излязоха на сцената и започнаха да танцуват редом до индийките; и вторият, в който екзотичните индийски танци се смесиха с келтски ритми. За съжаление нямам снимки на тези моменти, тъй като бях твърде зашеметена от танците и не исках да пропускам нито миг, за да търся апарата в чантата си.

     Относно изпълнителите на сцената - без забележка! Това не се отнася само за малката Дивна, която на моменти звучеше доста фалшиво, и Михаела Филева, която пък ме остави с впечатлението, че е настинала и е със запушен нос. За сметка на това аплаус към Веси Бонева! Няма да скрия, че изпитвах известна неприазън към това момиче, но тя така рязко обърна мнението ми за нея, че мога само да съжалявам за досегашното си отношение към нея. Тя е прекрасна съвкупност от глас, чар, сценично поведение и страхотни танци! Определено знае какво и как да направи с публиката!

     На събитието имаше и екстремна зона за фрийрън. Определено е забавно да виждаш как някой лети във въздуха и точно в момента, в който очакваш момчето което скача, да падне и да си разбие главата, то пада на краката си. Там бяха едни от най-изявените български фрийрънари, които определено е удоволствие да ги гледаш отстрани. Впечатление ми направи малкият Мартин, който правеше изчистени салта с добър стил, който изглеждаше около 13 или 14 годишен (не помня точно).

     От Хайнекен пък бяха организирали страхотна инициатива в цел да се запази стадиона чист. Всеки, който предаваше 6 кенчета на Хайнекен получаваше тениска или чанта с ръчно рисуван надпис. Представете си само колко време чаках за тениска :Д

     Равносметка: една съсипана с огромно удоволствие бяла тениска, мускулна треска на краката от танци, емоции за седмица напред, много усмивки, цветен прах в косата и превъзбуда. Организаторите дадоха и 2 билета за Tomorrowland. Единият печеливш беше изтеглен на стадиона, а втория на афтър партито в Mixtape 5. Не спечелих нито един от тях, но честно казано - все ми е тая. Изкарах си толкова добре, че очаквам с нетърпение следващия фестивал. Ако сте пропуснали тази година, то със сигурност не трябва да пропускате следващото издание на фестивала!

     Надявам се да съм била изчерпателна и да ви е било интересно, а сега ви оставям с още няколко снимки от Холи феста, които можете да разгледате в Голямата снимка = )

Няма коментари:

Публикуване на коментар